Recepty

Zdravé, lahodné, lehké a povznášející recepty pro Tvé tělo i Ducha.

Recept: Chia ranní kaše

Vaříme (důležité nepřevařit). Do malého rendlíku přidám hrnek vody (nebo oblíbeného čaje - ovocný je super), 2 polévkové lžíce chia semínek, míchám, půl banánu a lžičku skořice, jemně nechám zavařit - do doby než chia začnou bobtnat, přidám lžíci arašídového másla (bez cukru a zbytečných olejů), zamíchám, nakrájím a přidám pár datlí. Před přejitím varem vypínám. Do horkého chia přidávám kvalitní (100%, rituální) kakao, lžičku prášku kvalitních (micelární) hub, čerstvé ovoce - maliny, borůvky / goji, švestky…a na co mám chuť. Po lehkém vychladnutí servíruji do mističek, sypu kokos, semínka, kakao, ořechy.

PS: life hack je používat vodu místo mléka (i rostlinná mléka jsou zbytečně hutná a mnohdy slazená). Oříškové máslo kaši vytvoří krémový efekt a dodá potřebný protein. Doporučením je nepřidávat zbytečný cukr (ani ve formě zdravých sirupů), ovoce je sladké a obsahuje přirozené cukry, které nezatěžují naše tělo.

PS2: Chia semínka jsou výživné na vitamíny, protein, jsou sytící a nemají kalorie. Značka ideál :)

Vždy přidávám “naše” rituální kakao, které je super potravinou a výživou těla i ducha. https://www.katerinalove.cz/p/ritualni-kakao

Dobrou chuť

Tip: BTW. Pokud kávičku, tak kvalitní. Preferuji na mlýnku. Dobrá filtrovaná káva.

Pro sladké mámení, lahodné koláče, sušenky, kaše i chuťovky, které jsou zdravé, vegan, bez cukrové a také svěží. Poslední dobou mám ráda vše raw a plant based. Pokud chceme však péct a vařit, dělejme to lehce, snadno, kvalitně a čerstvě :)

Koláč ze sladkých brambor (batáty):

Tuto lahůdku si zamiluje každý, kdo má rád sladké a rád se vyhne cukru a zbytečným kaloriím. Je výživný, je gluten free a cukr free. Tento dortík, je přesně, to, co hledáš.

  1. 2-3 batáty uvařené do měkka se šlupkou

  2. Ovesné vločky (2-3 lžíce) bezlepkové

  3. Půl banánu

  4. Kokosový olej (2 lžíce)

  5. Oříškové máslo (2 lžíce) bez cukru

  6. Kakao, skořice, mák, kokos, mandlový protein (pokud máš), chia (vegan verze) / vajíčko

  7. Čerstvé ovoce na vrch (u nás to vyhrály špendlíky - čerstvě utržené)

PS: Tvořím intuitivně, co mne zrovna napadne, tento recept není přesný. Dávka odpovídá malé chlebík formě.

  1. Batáty uvařené ve šlupce rozmixuji, přidat můžeš vodu, ovocný čaj (dodá skvělou chuť - ibišek je můj oblíbený), kokosový olej, oříškové máslo a chia semínka (stačí 1-2 čajové lžičky na spojení těsta) nebo vajíčko, půl banánu, kakao a mixuji až vznikne skvělé, lahodné pyré.

  2. Ovesné vločky rozmixuji na jemno, přidám špetku soli, skořici, protein, mák, kokos, případně, co mám ráda. Zamíchám a pomaličku vymíchám do pyré.

  3. Vznikne tekuté a plné těsto. Vymažu chlebíčkovou formu (kokosový olej a semínka - dodá koláči extra rozměr) a nalévám těsto do formy. Přidám čerstvé ovoce na vrch a sypu kokos, semínka, ořechy (dle chuti).

PS: pro extra labužníky - smíchám kokosový jogurt (vegan) se skořicí a citronovou kůrou a podávám k dezertu.

PS2: pokud používáš naše kakao, doporučuji jej přidat do koláčku.

Dobrou chuť

Letní tip: Voda s citrónem a květy. (Oblíbené růže do vody).

Hnědá rýže s mandlemi a mákem - výživné a lahodné

  1. Milovníci hnědé rýže na všechny způsoby si zamilují tuto verzi. Rýži vždy proplachuji a namáčím (může být i několik hodin), uvařím do měkka.

  2. Přidám lžičku kokosového oleje, sůl a mandle s mákem. (Madle mohou být předem namočené - pro lepší trávení). Labužníci mohou vrch posypat sezamem či přidat lžíci tahini.

Mňam, dobrou chuť :)

RAW vegan cookies - letní hit

Cookies do lednice, v létě příjemně osvěží a jsou vhodné pro milovníky sušenek, kteří v horkých letních dnech vytvoří kouzlo, aniž by zapínali troubu :)

  1. 2 lžičky datlového sirupu, 2 lžičky kokosového oleje, lžíce oříškového másla/tahini

  2. Půl hrnku ovesných vloček, hrst semínek, nasekané oříšky, mák, kakao, kokos..

  3. První část rozmixuji v mixéru do tekutého stavu. Suché ingredience smíchám v kastrůlku, přimíchám mokrou část a spojím. Vznikne krásně lepkavé těsto. Vytvořím malé sušenky v dlaních a dám na talíř či plech, nechám odstát v lednici několik hodin či přes noc.

Dobrou chuť.

Tip na letní osvěžení: kokosová voda

Letní radovánky také potěší saláty všeho druhu. Já jsem milovnice salátů, v létě se živím převážně živou a čerstvou stravou jako jsou saláty a nesu dva lahodné tipy!

  1. Sálat z baby špenátu a jahod: značka - jednoduché a osvěžující!

Bomba chuti: listy špenátu, jahody, vlašské ořechy - omyju, nakrájím a smíchám v míse. Vinegar, olivový olej, lžička tamari omáčky a lžička tahini na zálivku, sůl a pepř dle chuti, vše promíchám dohromady. Wow! Dobrou chuť.

  1. Salát ala Thajsko: značka - nejoblíbenější

Listový salát, mrkev, mango, avokádo, klíčky, dýňová semínka. Salát natrháme, mango pokrájíme, avokádo (chceme hodně zralé) rozmačkáme a mrkev - loupeme na thajský způsob (škrabkou na brambory naloupeme na plátky), přidáme klíčky. Vše smícháme dohromady. Na zálivku: vinegar (ume ocet), olivový olej, Tamari omáčka, sůl a pepř dle chuti, chilli. Promícháme, dýňová semínka přidáváme navrch. Mňam! Dobrou chuť.

Vegan Pasta bez kalorií:

Jarní/podzimní i zimní dny volají po těstovinovém snu. Já jsem si oblíbila používat špenátové, které neobsahují lepek (gluten free) a cukr a jsou lehce stravitelné, skvělé jsou i kukuřičné těstoviny a dají se najít i celozrné (bez pšenice). Hack na těstoviny je omáčka. Podle sezóny vařím do měkka: brokolici, mrkev, řepu, špenát. Někdy vše dohromady (podle toho, co mám doma). Uvařenou zeleninu rozmixuji s trochou vody v mixéru a přidávám koření: kmín, kurkumu, fermentovanou Tamari omáčku a špetku chilli, sůl a mixuji do omáčky. Těstoviny zaleji. Navrch - posypu semínky: dýňová, slunečnicová, konopná. Přidám nori vločky a tahiny.

PS: pro hutnější verzi mohu přimíchat tofu či tempeh.

Mňam, tento těstovinový hack je láska, moc dobře chutná, zasytí, nemá skoro žádné kalorie a je velice rychlý.

Dobrou chuť

Extra hack a jednoduchost: výživné a rychlé doplnění energie a síly (osvědčuje se v těhotenství): Hnědá rýže s avokádem: Kdo zná Oshawa diet (makrobiotika), nemusím vysvětlovat blahodárné účinky hnědé rýže. Máme hned několik druhů, já toto kombo připravuji z té hnědé až červené (rýže natural je světlejší barvy, naopak indiánská rýže už je hodně do červena až černa). Podle typu rýže - namočím na několik hodit do studánkové / čisté vody. Čím je rýže tmavší a tužší, tím více potřebuje nechat odstát ve vodě. Prolívám několika nálevy studené vody před vařením. Rýže se zbaví nečistot a vaří se krásně do měkka - kratší čas. Rýži uvařím do měkka a řádně osolím (himalájská sůl, v těhotenství alpská sůl - která obsahuje více jódu), přidám poctivou lžíci kvalitního bio olivového oleje a promíchám. Vidličkou rozmačkám čerstvé a zralé avokádo a přimíchám do rýže, na vrch posypu slunečnicová semínka. Pro větší lahůdku mohu přidat lžíci Tamari omáčky.

Mňam, dobrou chuť.

PS: avokádo je pro mě must vegan / vegetariánské stravy. V těhotenství po něm prahnu více než obvykle a dopřávám si ho denně. Jeho blohodárné účinky pro naše zdraví najdeme všude po internetu.

A co vegan guláš z lilku? Mňam, pochutnáš si na pokrmu, který zasytí a přitom je velice lehce stravitelný.

Chce to velký hluboký wok. Na vodě podusím římský kmín, sůl a kurkumu, nechám provonět. Přidám na kousky nakrájený lilek a přiklopím wok, při změknutí lilků, přidám nakrájené houby portobello a dusím. Zvlášť si připravím omáčku - uvařené batáty (staří půl menší brambory), větší rajče, tamari omáčku. Rozmixuji. V čase změknutí lilku a hub zaliju omáčkou. Podávám s uvařenou quinoa, posypat mohu klíčky, semínky a také nastrouhaným tempeh (místo sýra - dodá skvělý šmrnc). Dobrou chuť.

TIP: Hlavním zdrojem a super potravinou je rituální kakao (speciálně v chladném období), na které nedáme dopustit. Přidáváme ho téměř do všeho, pojídáme, popíjíme, přidáváme do smoothe a také v zimních dnech jako horký, lahodný nápoj. Kakao je výživné, obsahuje hořčík, mangan, zinek a pro ženské tělo je více než žádoucí. Recepty, které obsahují kakao - přidávám toto raw 100% kakao. Speciálně do raw specialit, smoothe, kaší. Do pečení dávám většinou 100% bio kakao prášek a na vrch rituální kakao.

Jak vytvořit šálek rituálního 100% kakaa:

TIP: Chladnější období také nasytí tělo a dodá potřebné vitamíny, pořádná dávka tahini do každého jídla. Ranní kaše, polévky, skvělé na špenát, dýňové radovánky, omáčky. Pro teplou i studenou kuchyni. Vynikající na čerstvě upečený koláč navrch.

Dobrou chuť.