Vyhledat

Rituální Kakao

Aktualizováno: 2. 11.







Není kakao jako kakao, stoprocentní čokoláda je skutečným kakaem, jedná se o fermentované kakaové boby - ze kterých se po fermentaci vytvoří kakaová pasta, která se zabalí a rovnou může putovat ke svému majiteli.

Jak nám kakao pomáhá “zlepšit” život?

• Vědomí a spiritualita

• Produktivita

• Kreativita a umění

• Atletika a tělesná příprava

• Zdravý život

Kakao jako potravina


Kakao patří mezi superpostaviny !

Stoprocentní kakao je nejbohatším zdrojem magnesia a tudíž je vhodnou konzumací pro každodenní užití, tato super potravina je nejbohatší na magnesium a bohatá na další zdroje výživy jako magnesium, kalcium, copper, iron, zinc, potassium.

HOŘČÍK: každá buňka v těle obsahuje tento minerál a potřebuje ho ke své funkci. Hořčík pomáhá zvyšovat energii, uklidňuje nervy, pomáhá při trávení a zmírňuje bolesti svalů. Jedná se o základní minerál pro lidské tělo, podporuje zdraví srdce a soustředění/jasnost mozku. Některé minerály, jako je hořčík, vyžadují správnou rovnováhu s jinými minerály pro optimální absorpci. Ceremoniální kakao je jedním z nejlepších zdrojů hořčíku, protože má perfektní rovnováhu mezi vápníkem a hořčíkem. Hořčík aktivuje více než 300 biochemických reakcí prospěšných pro lidské tělo. Patří mezi ně uvolnění svalů, kloubů a nervového systému, rozšiřuje cévy a podporuje očistu organismu otevřením detoxikačních cest. Hořčík byl spojován se zvýšením nálady, snížením příznaků spojených s úzkostí. Je také známo, že zmírňuje negativní příznaky PMS a menstruace.

ZDRAVÍ MOZKU A SRDCE

Kakao obsahuje více než 300 různých typů sloučenin antioxidantů (40krát více antioxidantů než v borůvkách!).

Kakao má nejvíce antioxidantů ze všech potravin na planetě.

To znamená, že zabraňuje buněčné smrti v mozku a zároveň podporuje schopnost mozku vytvářet nové vzpomínky a vytvářet nová spojení. Kakao také zvyšuje průtok krve mozkem, což znamená více kyslíku pro mozek. To má za následek větší bdělost a kognitivní schopnosti. Flavonoidy v kakau, které fungují jako antioxidanty, pomáhají předcházet nemocem mozku spojeným se stárnutím, zejména Alzheimerově chorobě a dalším formám kognitivního poklesu.

Kromě živin kakao obsahuje neuro-chemikálie, také známé neurotransmitery, které fungují jako poslové, kteří říkají našemu tělu, co má dělat: ovlivňují naši náladu a ovlivňují naši energii, bdělost a koncentraci.

Kakao také obsahuje sloučeniny s psychoaktivními vlastnostmi, jako je theobromin a kofein, které jsou známé jako methylxantiny.

„Methylxantiny, které působí na adenosinové receptory v centrálním nervovém systému, zvyšují úroveň vzrušení, nálady a koncentrace a činí přírodní produkty obsahující methylxantiny (zkoumány jako funkční potraviny).

Theobromin, (Theo = Bůh, Bromid = Jídlo) působí jako vazodilatátor, což znamená, že uvolňuje hladké svalstvo.

Mezi výhody této chemikálie patří kromě dlouhodobých antioxidačních vlastností zvýšený průtok krve a okysličení mozku.

Jedná se o alkaloid, je úžasně jemný a dlouhotrvající stimul, který se nachází téměř výhradně v kakau. Protože je chemicky podobný kofeinu, je Theobromin často srovnáván se svou sesterskou molekulou, pokud jde o sílu a má se za to, že tvoří asi 25 procent síly kofeinu.

Stimulanty však zacházejí s lidským tělem velmi odlišně: kofein je stimulant centrálního nervového systému, zatímco Theobromin je kardiovaskulární stimulant.

Kofein zasáhne tělo tvrdě a rychle s otřesem a následným nárazem, kde theobromin zvedá náladu a energii na delší dobu a přispívá k duševnímu soustředění díky dokončení úkolu. (Koncentrace).

Kromě stimulačních účinků Theobromin uvolňuje tkáň hladkého svalstva, rozšiřuje cévy (je vazodilatátorem) a je mírným diuretikem.

Berme na vědomí, že theobromin je toxický pro zvířata, jejichž systémy ho špatně metabolizují, na rozdíl od lidí.

Fenylethlamin (PEA)

PEA je nejčastěji označována jako „chemikálie lásky“, protože usnadňuje chemii mozku, která je často spojována s pocity, které máme, když jsme „zamilovaní“. PEA se zvyšuje, když se cítíme uchváceni osobou nebo úkolem. Je to zčásti to, co zažíváme, když ztratíme pojem o čase a ponoříme se.. do něčeho.

Anandamid (AEA) v sanskrtu znamená ananda doslova „blaženost“, což z anandamidu dělá „chemikálii blaženosti“ v čokoládě.

Anandamid je neurotransmiter, který se přirozeně vyskytuje v kakau a také v lidském mozku (jediná dvě místa, kde se v současnosti nachází). Tento neurotransmiter se přirozeně vyskytuje a je zodpovědný za vytvoření dynamického stavu naplnění, radosti a klidu.

Kakao navíc obsahuje dva různé „inhibitory anandamidu“.

V těle chemický inhibitor snižuje schopnost těla recyklovat živinu.

Kakao v podstatě přidává anandamid do našeho mozku a poté inhibuje schopnost těla metabolizovat a odbourávat tuto chemikálii, čímž ji udrží v našem systému déle a prodlouží nádherně tzv. “High feeling”.

Inhibitory monoaminooxidázy (MAOI)

Kromě látek modulujících neurotransmitery, které inhibují recyklaci anandamidu, kakao obsahuje další inhibitory, které příznivě interagují s jinými mozkovými chemikáliemi. Nejpozoruhodnější jsou inhibitory monoaminooxidázy nebo MAOI.

MAO je enzym určený k metabolizaci skupiny neurotransmiterů, které zahrnují serotonin a dopamin.

Serotonin přispívá k našemu štěstí a reguluje náladu, chuť k jídlu a funkci spánku. Dopamin pomáhá regulovat pohyb, pozornost, učení a emoční reakce. Umožňuje nám to nejen vidět odměny, ale také jednat, abychom se k nim přiblížili. Nízké hladiny dopaminu a serotoninu souvisí s depresí.

MAOI v kakau pomáhají udržet oba tyto neurotransmitery měnící náladu v našem mozku déle. I když je tento přetrvávající účinek ve většině případů úžasný, může způsobit problémy těm, kteří užívají vysoké dávky antidepresiv na bázi MAOI (antidepresiva první generace) nebo na bázi SSRI (selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu) nebo na bázi SNRI ( Antidepresiva (inhibitor zpětného vychytávání serotoninu a norepinefrinu).

Tyramin a tryptofan

Antidepresiva na bázi MAOI jsou také kontraindikována s tyraminem, aminokyselinou, která reguluje krevní tlak. MAOI blok MAO, který rozkládá tyramin. Nadměrný tyramin v těle může způsobit prudký nárůst krevního tlaku, bolesti hlavy nebo migrény.

Tyramin se nachází v potravinách, jako je kakao, sýr, jogurt, nakládané a fermentované potraviny, sójové boby, přezrálé banány a alkohol. Lékaři doporučují snížit množství těchto potravin při užívání tohoto typu antidepresiv.

Antidepresiva a antipsychotika na bázi SSRI a SNRI regulují hladiny serotoninu a kontraindikují tryptofan, aminokyselinu, která syntetizuje proteiny a je prekurzorem serotoninu. Kakao a další potraviny jako krůta, červené maso, vejce, ryby, ořechy a semena obsahují tryptofan.

Tryptofan zvyšuje serotonin, takže nadměrné množství v těle může způsobit mírné až akutní příznaky postihující mozek a svaly. Známý jako serotoninový syndrom, může také skončit smrtí. Nejsou známy žádné případy, kdy by kakao způsobovalo serotoninovou toxicitu (také známý jako syndrom). Zmiňujeme to pouze pro zvýšení povědomí a preventivně.

Histamin v kakau

Histamin reguluje imunitní odpověď a funkci střev a je mozkovým neurotransmiterem. Zatímco kakao má nízký obsah histaminu, obsahuje tyramin a PEA, což jsou spouštěče histaminu. Histaminová intolerance nastává, když tělo nadměrně produkuje nebo neumí histamin odbourávat a může mít za následek bolesti hlavy, migrény a nevolnost. V závislosti na závažnosti intolerance se doporučuje menší porce nebo žádné kakao.

Epilepsie a kakao

Kofein může zvýšit náchylnost k záchvatům a chránit před záchvaty v závislosti na dávce, typu podávání (chronické nebo akutní) a vývojové fázi, ve které expozice kofeinu začala.

Vztah mezi kofeinem, záchvaty, epilepsií a antiepileptika (AED) je složitá a není zcela pochopena.

Vysoké dávky kofeinu mohou u citlivých lidí s epilepsií působit jako spouštěč a u jiných mohou nízké dávky chránit před záchvaty, takže je nejlepší opatrnost.

Je vhodné požádat účastníka, aby se poradil se svým lékařem.

Pokud lékař schválí, ochutnáváme malou porcí a nasloucháme reakci svého těla.

Kakao jako rituál



Vnímáme-li přesah a v uctivosti přistoupíme ke kakau jako k rostlinné medicíně naladíme se na jejího Ducha. Hlavní “postavou” při rituálech je tedy Duch kakaa. Vše záleží na ladění a vztahu průvodce a Ducha kakaa. Průvodce by měl být dostatečně otevřen vedení, kterým ho kakao vede.

Následující kroky, které ceremonií vedou jsou různé, pokud je průvodce jógovým mistrem, může spojit jógu s kakaem, zpěv s kakaem, meditaci s kakaem, veškeré nástroje jsou vítány.


Příprava kakaa by měla probíhat rituálně, v naladění, vědomě.

Průvodce kakao připravuje a vaří se záměrem a čistou energií.

Kultivuje vědomou praxi, aby byl schopen v čisté energii, vytvořit to pravé prostředí.

Bezpečný prostor, který je základní komoditou každé duchovní praxe ve sdíleném prostoru s ostatními.

Součástí rituálu mohou být hlubší ponory účastníků, mohou se otevřít hlubinná témata a je důležité, aby průvodce byl na cestě svého duchovního růstu a vědomě tedy přistupuje k ceremonii.

Důležitá je příprava, péče během rituálu a také po něm.

Základem je tedy mít kvalitní zdroj kakaa, nabýt vědomí odkud kakao pochází, z jakých zdrojů, jak je zpracováno, být v úzkém spojení s farmou, šamany, lidmi, kteří dávají celý proces rituálního kakaa do chodu.

Nejlépe, aby průvodcem byl zkušený průvodce, ať již je sám klasifikovaným průvodcem rituálního kakaa či podobně laděné hluboké práce (terapeut, vedení hlubinných průchodů, lektor jógy, šaman).


Velice důležité je otevřít ceremonii a také ji uzavřít.

Co se během ceremonie tvoří je na Kakau, průvodci a vlně účastníků. Součástí může být jóga, tanec, meditace, muzikoterapie, masáž, léčení hlubokých traumat a bloků, skupinový obřad, individuální péče.

Samotné kakao se tedy připravuje se záměrem, při jeho přípravě by měl být průvodce skutečně přítomen, naladěn a kakaovou přípravu včetně vaření, chystání prostoru, naladění energie, vytvoření bezpečného prostoru a příjemné atmosféry pro účastníky a také pro sebe. Rituální kakao popíjíme se záměrem ve skupině a nebo také o samotě. Podporuje náš duchovní růst a osobní praxi, pokud k němu takto přistupujeme. Kakao se také může pojídat, přidávat do pokrmů, pečení a jiné. Fantazii se meze nekladou. 100 % kakao je bohatstvím a lékem pro naši duši, tělo i mysl.


S Láskou Katerina


PS: pro zájem o koupi kakaa, stačí napsat zprávu nebo email na katerina@lovecacao.cz

Kakao se dá zakoupit přes nás zde: www.LoveCacao.cz s doručením po celé EU.

Mimo EU se slevovým kódem na odkazu zde: www.LoveKakao.cz


62 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše