Recept: Ayurveda - KITCHARI CZ/EN
Kitchari
Pokrm, který vychází z ayurvedy a je blahodárný pro naše zdraví - zažívání a celkovou podporu chodu těla.
Tento pokrm se může být vhodným startem detoxikačního plánu či jako perfektní příloha k běžným pokrmům. Je vhodný pro každé roční období, zimní období podpoří jeho výživnost.
Co Kitchari je a jak pracuje v našem těle
Kitchari je základním pokrmem ájurvédského léčitelství, který se předává staletími ájurvédské praxe jako jednoduchý a výživný způsob, jak léčit své tělo a mysl.
Je to kombinace vařené bílé rýže basmati, fazolí mungo, ghí a koření a je neuvěřitelně účinná při podpoře zdravého trávení.
S vyváženým trávením přichází čistá mysl, zářící pleť, klidnější spánek a větší nadšení pro život.
Proč Kitchari léčí?
1. Kitchari je vyvážené jídlo
Rýže, fazole mungo a (volitelně) zelenina nabízejí vyváženou výživu pro vaše tělo.
Kitchari je vyvážené jídlo, protože obsahuje jak posilující, tak extraktivní potraviny. Rýže, která je augmentující, má sladkou chuť. Pomáhá budovat tkáně, uklidňuje váta dóšu, podporuje trávení ostatní potravy a tvoří objem stolice (tím usnadňuje vylučování). Fazole mungo, které jsou extraktivní, pomáhají tělu čistit a detoxikovat, protože jejich hořká a svíravá chuť vytahuje toxiny. Pro optimální trávení chcete do svého kitchari zahrnout 60 % rýže a 40 % mungo fazolí (přesné míry dodržujte v receptech!).
Pro zpestření můžete zařadit i augmentační a extraktivní zeleninu.
2. Kitchari zasytí
Zahrnutím trávicího koření, jako je zázvor, kurkuma, kmín a koriandr, se jídlo stává očistným, vyváženým a uspokojujícím. Když se budete pravidelně správně sytit, vaše chuť k jídlu a pudy ke svačině se sníží.
To vám umožní zlepšit trávení.
3. Kitchari je lehce stravitelné
Jemným vařením ingrediencí dohromady do polévkové konzistence nemusí vaše zažívání tak tvrdě pracovat, aby jídlo rozložilo a asimilovalo. Toto lehce stravitelné jídlo dává vašemu tělu přestávku, aby obnovilo přirozenou sílu agni, trávícího ohně.
Suroviny na základní jednoduché Kitchari:
Bílá rýže, hnědá rýže (může se kombinovat)
Mungo fazole, adzuki fazole
Ghee (ghí)
Čerstvé bylinky a koření:
Kořen zázvoru
Kurkuma kořen či prášek
Kmín, koriandr, fenykl, kardamom, skořice, hořčicová semínka, bobkový list
Mořská či himálajská sůl
Recept:
2 tsp. ghí
1/8 tsp. soli
1/2 tsp. nastrouhaného zázvoru
1/8 tsp. čerstvá kurkuma či prášek
1/8 tsp. kmínu
1/8 tsp. hořčičná semínka
Špetka skořice
1/4 hrnku rýže (můžeme kombinovat bílou i hnědou)
1/4 hrnku mango (namáčíme předem na 6 hodin) - či půlená kombinace také s adzuki, pokud máme rádi (namočené několik hodin předem)
2-4 hrnky vody
Kapka limety (v závěru na hotový pokrm)
V hrnci necháme rozpustit ghee - přidáme bylinky a koření a necháme zpěnit a pustit vůni až po té přidáme rýži a mungo, necháme vůni spojit se surovinami, poté zalijeme vodou a necháme vařit zhruba 35 min, použijeme-li rýžovač vaříme 15 min
EN
What is Kitchari?
Kitchari is a staple dish in Ayurvedic healing that has been passed down through centuries of Ayurvedic practice as a simple and nourishing way to heal your body and mind.
It’s a combination of cooked white basmati rice, mung beans, ghee and spices and it’s incredibly effective in supporting and promoting healthy digestion. With balanced digestion comes a clear mind, glowing skin, more restful sleep and greater enthusiasm for life.
Why does kitchari heal?
1. Kitchari is a balanced meal
Rice, mung beans and (optional) vegetables offer balanced nourishment for your body.
Kitchari is a balanced meal because it contains both augmenting and extractive foods. Rice, which is augmenting, has the sweet taste. It helps to build tissues, calms vata dosha, supports the digestion of the other food, and forms the bulk of the stool (thereby easing elimination). Mung beans, which are extractive, help the body to cleanse and detoxify because their bitter and astringent tastes extract toxins. For optimal digestion, you want to include 60% rice and 40% mung beans in your kitchari (precise measurements to follow in the recipes!).
For variety, you can include an augmenting and an extractive vegetable as well.
2. Kitchari is satiating
By including digestive spices, like ginger, turmeric, cumin, and coriander, the meal becomes cleansing, balanced and satisfying. When you are properly satiated on a regular basis, your food cravings and impulses to snack will decrease. This will allow your digestion to improve.
3. Kitchari is easily digestible
By gently cooking the ingredients together to a soupy consistency, your digestion doesn’t need to work as hard to break down and assimilate the food. This easily digestible meal gives your body a break to restore the natural strength of agni, the digestive fire
Recipe
For the simple kitchari:
2 tsp. ghee
⅛ tsp. mineral salt (the amount of salt may vary a little based on the type and grind of the salt)
½ tsp. fresh grated ginger root
⅛ tsp. turmeric, fresh or powder
¼ small strip kombu cut into small pieces
⅛ tsp. cumin seeds coarse grind
⅛ tsp. coriander seeds coarse grind
⅛ tsp. brown mustard seeds
A tiny pinch asafoetida
A pinch cardamom powder
¼ cup basmati rice
⅛ cup split mung beans (if split are not available, use whole beans that have been soaked 6+ hours and cook thoroughly)
2-4 cups water as needed for desired thickness
1 drop lime (optional: Instead of lime, you can enjoy buttermilk with your meal in order to incorporate the sour taste. ¼ cup buttermilk mixed 50% with water, warmed with ghee and spices).
Here’s how:
Warm the ghee in your pot, add salt, ginger, turmeric and kombu. Simmer until the aroma comes up. Add the remainder of the spices and continue to simmer until the aroma is present and the mustard seeds start to pop. Then add the rice and split mung. Stir together and simmer for a few minutes. Add water and simmer for 35 minutes in a covered pot on the stove. This time may vary depending on your pot, cooktop and temperature in the room. If you are using a pressure cooker, bring to pressure and cook for 15 minutes, allowing the pressure to come down naturally.
S Láskou k jídlu,
Katerina