Drazí,
kdo mne zná, ví, že ráda připravuji lahodné pokrmy, lehké, zdravé, rostlinné.
Dnes nesu lehký recept.
Jsem milovnice půstů, fastingu, veganské a rostlinné stravy, detoxu a šťáv a také miluji jídlo. Mám fáze, kdy mé tělo jíst nepotřebuje skoro vůbec a fáze, kdy se sytím více.
Oblíbila jsem si chia snídani, která se dá jíst v létě i v zimě, je jednoduchá, lehce stravitelná a není náročná na přípravu. (Můj osobní recept).
Nemluvíme o chia pudingu, tipu namočíme do vody, mléka a necháme přes noc v chladničce. To není můj styl, tvořím za čerstva, v přítomný okamžik, v naladění s intuicí a podle potřeb a žádostí mého těla, které po ránu nechce “over stay” z ledničky.
Ráno začínám pohybem, jógou, meditací, nebo dýcháním. Podle fáze cyklu. Tzn. NIKDY jídlo jako první po probuzení. Až když jsem naladěná na Sebe - poté je čas na jídlo. Aby má potřeba nešla z mysli, ale z těla (co se potravy týče, tělo to skutečně ocení).
Chia ranní kaše se vaří, důležité je však nepřevařit. Recept:
Do malého rendlíku přidám hrnek vody (nebo oblíbeného čaje - ovocný je super), 2 polévkové lžíce chia semínek, míchám, půl banánu a lžičku skořice, jemně nechám zavařit - do doby než chia začnou bobtnat, přidám lžíci arašídového másla (bez cukru a zbytečných olejů), zamíchám, nakrájím a přidám pár datlí. Před přejitím varem vypínám. Do horkého chia přidávám kvalitní (100%, rituální) kakao, lžičku prášku kvalitních (micelární) hub, čerstvé ovoce - maliny, borůvky / goji, švestky…a na co mám chuť. Po lehkém vychladnutí servíruji do mističek, sypu kokos, semínka, kakao, ořechy.
PS: life hack je používat vodu místo mléka (i rostlinná mléka jsou zbytečně hutná a mnohdy slazená). Oříškové máslo kaši vytvoří krémový efekt a dodá potřebný protein. Doporučením je nepřidávat zbytečný cukr (ani ve formě zdravých sirupů), ovoce je sladké a obsahuje přirozené cukry, které nezatěžují naše tělo.
Dobrou chuť
s Láskou
Kateřina